2013. szeptember 24., kedd

Fish! – Konzervzene – kritika

A hardpop csúcsán


A magyar pop-rock egyik jelentős (vagy a magyar hard-pop egyetlen) képviselője a Fish!, mely immár sokadik lemezét jelenteti meg, melyek közül eddigi legnagyobb sikerét talán a Csinálj egy lemezt! aratott (legalábbis számomra eddig az a legjobban sikerült lemez). De a vadiúj album méltó kihívója a korábbi korongnak. Lássuk hát, miből élünk.

A borító mintha tényleg egy konzerv matricája lenne, a hal nyilván erős helyen indult, mint szimbólum. Megtudhatjuk továbbá a borítóról, hogy mikor alapult a zenekar, és úgy alapvetően, elég jól néz ki és illeszkedik az album koncepciójához, ami nem meglepő módon a konzerv és az e köré épülő fogalmak.

A Konzervzene, a lemez címadó száma egy nagyszerű összefoglalás abból, hogy mit fogunk később kapni. Mint egy konzervben, minden van itt: korábbi Fish! számra való utalástól (Mi vagyunk itt) egészen az Ákos legújabb borzalmainak zrikálásáig(Tipikus sztereó). A szám szövege kifejezetten önirónikus, látszik, hogy tisztában vannak azzal, hogy zenéjük nem azért lett népszerű, mert fantasztikus mélységet rejt zeneileg és szövegileg. Egyszerűen jó, ahogy van, az ilyenből bizony hiány van (színvonalas könnyed rock). Erős nyitószám, ami úgy fut végig különböző stílusokon zeneileg, hogy közben egy pillanatra sem zökkent ki minket a zene által biztosított energikus környezetből.

A Gyere ki a rétre a zenekar azon számaihoz tartozik, ami valamilyen módon a nőkről szól (igen, körülbelül két csoportra oszthatók a szövegek: amiben van valami nő/szerelem és a minden egyéb). Itt leginkább a prechorust és a refrént érdemes kiemelni, biztos vagyok benne, hogy az egyik legütősebb koncertszám lesz ez még az elkövetkező években. Könnyen beleragad az ember fülébe és egyébként is, humorosan szól a nőkhöz való viszonyuláshoz- esküszöm, siker lesz.

A szinte már-már megszokottá váló rappel dúsított szám a harmadik, Több a többnél, amiben Deniz működött közre. A tracknek akár a „Kicsikém” címet is lehetne adni. Ez az a szám, ami a régi bölcsességeket tömöríti. Az ősök okosságait felelevenítő szövegben így találhatóak igazán magvas gondolatok és kellemesen újraírt közmondások (a kevesebb néha több a többnél). Konzerv, abban az értelemben, hogy össze van tömörítve néhány régi dolog, de ha nincs időd vagy gusztusod valami igazán klasszikust enni, akkor ez is tökéletesen megteszi. Apró kis moráldózis (ne feledd el, hogy honnan jöttél; sose bánd, ami megtörtént, stb.).

A Ki van kivelnek érdemes kiemelni a videoklipjét, amely kiválóan sikerült. A szám tökéletesen illeszkedne akár a Csinálj egy lemezbe is, egyszerű, de mégis tökös riffek, a refrén pedig természetesen fülbemászó. A szám közepe táján kapunk egy kicsit metálosabb zúzást, majd egy kis Hiperkarma-Fish! palimszeszthalmazt (Mindenki függ valakitől, de attól függ, hogy ki van kivel.) Tehát egy újabb jó kis csillámrocksláger.

A Kelj fel a konzerv husija. A legjobb része a lemeznek, de kurva kevés van belőle. Ebből kéne jóllakni, de inkább meghallgatjuk többször. Nagyon gyorsan vége lesz, szívesen hallgattuk volna még három-négy percig. A riff igazán dicséretre méltó pedig, és végre valami többszólamúságot is villant a zenekar.

Ezek után igazi mélyrepülés a Hülyegyerek. Alapvetően a címe és a szöveg alapvető üzenete egy kicsit sántikál, a végén fellelhető gyermekded mondóka pedig már első hallásra is bántja az ember fülét. Persze van aki szereti például a székelykáposzta konzervet is, így biztos lesz olyan, akinek ez a szám is teljesen rendben lesz, de nekem ez volt az album mélypontja.


A Minden jó lesz az előző szám nevetséges és infantilis lezárásával (…lába iksz, töke gipsz) ellentétben azzal indít, hogy: Ha kevesebbet gondolkodnék: Ez így tekintve kifejezetten humoros, de még ez sem tudja megakadályozni, hogy ez a szám pályázzon a legjobb szám címére az albumból. A refrénben hallható „hej” minden erővel teli és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg koncerten fog felzúgni a tömeg sorai közül. Az instrumentális illetve a szöveggel nem, de énekléssel rendelkező rész pedig kifejezetten színvonalas.

Szerencsére van vetélytársa is: A Sok a szó leginkább a refrénje miatt emelkedik ki a mezőnyből, mivel a verse dallama kifejezetten egyszerű. A kicsit reggies gitárakkordok viszont teljesen kárpótolnak minket, főleg, hogy egy olyan szöveggel párosul, ami nem annyira elcsépelt, így akár még el is tud minket gondolkoztatni. Sokszor hallgatható és hallgatandó része a lemeznek, a zene keverését pedig itt külön ki kell emelni.

Nyomot hagy. Legalább nem töri le a hangulatot, mint a Hülyegyerek. Ez is pörgős, ütős pop-rock szám, de nem nyújt semmi különlegeset. Hozza az alap-Fish!-t, de így is teljesen oké. Itt láthatjuk ismét a konzervlogikát- régi igazság (minden hatással van az emberre), modern csomagolásba burkolva, egy kis eszencia, ami jól jön, ha valakinek erre szottyan kedve.

A Te mit képviselsz talán az egyik legprovokatívabb track a korongról, és egyben az egyik legelgondolkodtatóbb is. Itt aztán mindenki magára veheti, akinek akár csak hasonlít erre az inge. A tapadós és mégis döntésképtelen emberek viszont biztosan magukra fogják venni, de ez nagyon helyes. Hiszen róluk szól a szám! Itt inkább a szöveg a lényeges, vannak rettentő frappáns megoldások (te úgy ragaszkodsz, mint egy makacs kosz).

A lezárás nem kiemelkedő, de nem is átlagon aluli. A Van ilyen is egy olyan szám, amit azért hallgat meg leginkább az ember, mert az albumon van, és így az egész alkotás része. Bár a refrén itt is kifejezetten ügyesen sikerült, de mégsem érzünk katarzist. Még szerencse, hogy olyanunk már volt is. Körülbelül négy.

Összességében tehát egy nagyszerűen sikerült pop-rock/ hardpop lemez, ami nem nyújt semmi többet, mint amit az első számban ígér: kellemes, nem túl összetett zenét, amit bármikor szívesen hallgat az az ember, akinek energiára van szüksége és olyan szövegeket, amik bár első hallásra nem tűnnek túl mélyenszántónak, rengeteg lehetőséget adnak azoknak, akik bele akarnak magyarázni dolgokat. Tökéletesen illeszkedik a Fish! koncepciójába, egy olyan lemez, ami hallgattatja magát.

Aki csak teheti töltse le, amíg lehet:



8/10

2 megjegyzés: