2013. augusztus 30., péntek

Kasabian-West Ryder Pauper Lunatic Asylum- kritika

Az album máig a Kasabian legnagyobb sikere, mind a kritikusok mind az 'egyszeri emberek' körében nagy népszerűségnek örvend/örvendett. Nagyrészt ez az előző (Kasabian és Empire) albumokhoz képest könnyedebb hangzásvilágnak és a jól átgondolt EP megjelenítéseknek köszönhető. Lássuk hát mit tartogat számunkra ez a csoda.
Szokás szerint kezdjük a borítóval. Az album címe az 1880-as években Angliában épült pszichiátriai intézetekre utal, amelyek ugyanezzel a névvel futottak. Ahogy Serge az egyik interjúban kifejtette: „a borító a zenekar tagjait ábrázolja, akik a tükörben figyelik magukat, egy partira beöltözve az elmegyógyintézetben.” A zenekar tagjai máshol elmondták, hogy minden egyes szám egy-egy bentlakót próbál jelképezni az elmegyógyintézetből. Tegyünk hát mi is így!

A vezéregyéniség- Underdog
Gyönyörű riffel indít, belopja magát az ember szívébe és fülébe már az első percben. Jól eltalált szöveggel teperi le a hallgatóját, a hihetetlen torzítás a hatást csak még erőteljesebbé teszi. Néha egy-egy váratlan kiállással lep meg minket, de ne higgyük azt, hogy széplélek, mikor a dallam vagy a fantasztikus többszólamúság alapján azt feltételeznénk- egy pillanat alatt a földre felül kerekedik megint. Főleg a tökéletes szólóval, amit nem elég egyszer meghallgatni. Tökéletes, nem véletlenül ő a legerősebb fickó az asylumban.

A szerelembe beleőrült- Where Did All The Love Go?
Dinamikus, életerős figura. A versében mintha a saját történetét mondaná el, míg következik a refrén, ahol sír a szerelem után. Ez a rész rendkívül megható, de aztán visszatér újra az elbeszélésre. Kellemes vonószenekar kíséri dalát, mígnem ismét eszébe jut szerelme. Érdemes odafigyelni a második chorus után következő részre, ahol változik a dallam és valami újat kapunk, ami szintén hibátlan. Egy perccel később már egy kis keleti hatás is érződik az instrumentális átvezetőben, de a végére minden összeáll, és ismét megkapjuk a megváltozott és az eredeti refrént is, így gyönyörűen záródik le ez a történet.

A néma finn -Swarfiga
Felbukkanása kirobbant minket az előbb élvezett békés, nyugalmas hangulatból és félelemmel tölt el. De hamar megnyugszunk. A fickó, bár rémisztőnek látszik, valójában néma és békés. Hamar kiismerhető figura. Nem túl bonyolult lélek, de neki is megvan a helye ebben a fura közegben.


Az érző lelkű vagány- Fast Fuse
Kemény riffel jelenik meg a színen, bár a szintetizátor kicsit lágyítja a kemény fellépést, ellenben az énekkel, ami tökösen, keményen, huligánosan szól. Nincs is refrén egy jó darabig, de egyszer csak elhal a torzítás és meglátjuk a szép lelkét ennek a srácnak is. (Az érző lélekhez a hangot Serge szolgáltatja.) De nem ad azért túl sok bepillantást- gyorsan továbbvágtat, és próbálja megtartani a keményfiú imidzst.

A depressziós kocsmáros- Take Aim
Vadnyugatis trombitaszó a belépője, kicsit disszonens gitárakkordozás a felvezetője. Vállalhatóan elnyújtott éneklés, de a szöveg figyelembevételével teljesen elfogadható, sőt zseniális. Hosszú szám, hosszú szöveg, jó szám, hangulatos hangszerelés. Atmoszférateremtő. Felvezeti cimboráját, a…

Magát őrültnek álcázó tolvaj- Thick As Thieves
Érződik rajta, hogy teljesen normális. Higgadtan, értelmesen van kitalálva imidzse, amivel be próbál olvadni a többiek közé, de nem teljesen sikerül. Nem, erről baromi nehéz így beszélni. (Fantasztikusan eltalált, hangulatos akkordozás, kiváló éneklés –végre tényleg éneklés!- elképesztő háttérvokálok, epikus refrén. Hibátlan szám. Hibátlan.) Szép halkan, akusztikusan próbál észrevétlen maradni. Sajnos kiválóságával így is felhívja magára a gyanútlan látogató figyelmét.

A magát vadnyugati pisztolyhősnek képzelő autószerelő- West Ryder Silver Bullett
Az egész fickó úgy van felöltözve, mintha valóban a Vadnyugaton élne, akár egy filmbe is elmehetne szereplőnek, olyan tökéletes a jelmeze. Drámai belépőkkel operál, néha lelassul, mintha párbajra készülne. De nem, sehol senki, Willy a kölyök is halott már. A többi őrült remek háttérvokállal kíséri marháskodásait. Lassan már mi is a távoli prérin érezzük magunkat. Megérkezünk a kocsmába. Letelepszünk, rendelünk egy whiskyt. Valaki berúgja az ajtót. Megfordulunk.

A tömeggyilkos- Vlad The Impaler
Haláli riffel nyit és ez később sem változik. A hangja agresszív és erőteljes, mintha mindig kiabálna. Odasiet a zongorához. Néha pöntyög rajta egy-két fals futamot. A vendégek rettegve néznek össze, de valójában imponál nekik ez a fickó. Ritka jelenség ő, meg kell becsülni. Egy igazi kemény fickó, mindenféle érzelem vagy gátlás nélkül.



A benyugtatózott beteg- Ladies & Gentlemen
Az előző figura után kifejezetten fura ránézni. Fura, emberfeletti nyugalmát a nyugtatók okozhatják. Lassan, dallamosan beszél. Egy gitáron pönög közben, halkan kíséri önmagát. Végül már önmagát lassítja, de jó érzés egy kicsit belassulni nekünk is.

A kómából ébredező ápolt- Secret Alphabets
Első pillanataiban még azt sem tudja hol van. Miután kitisztulnak gondolatai, belekezd mondanivalójába. Hamar felveszi a többiek ritmusát, de kissé még érződik rajta a szédülés. Néhány pillanatig nekünk is megpróbálja felvázolni a kómában látottakat, de miután belátja a feladat lehetetlenségét, feladja, és folytatja a kérdezősködést a mindennapokról. Elkezdenek remegni a pillái. Lassan mély álomba zuhan megint.

A szabadságra vágyódó- Fire
Energikus,erőtől duzzadó, remek srác. Kicsit rajta is lehet érezni a vadnyugat szelét, de nem tudjuk megállni, hogy hatalmas atmoszférájába be ne rántson minket. Szinte irányít minket. Hatalmas energiákat felszabadítva üvölt, és mi is kénytelenek vagyunk vele üvölteni. (Zseniális riff ismét, tökéletes hangszerelés, slágergyanú, dúdolható, üvölthető, koncertremenjünk, a legjobb szám az albumon.) Hihetetlen figura!

És ismét elrontották! Én ezt nem tudom elhinni. Happiness. Egy faszt. Az első lemez balul sikerült lezárása után megint képesek voltak idetenni az egyszeri hallgató elé egy alapvetően semmilyen, hipstermajomkodós lassúzást, ami teljesen elrontja a Fire hangulatát és az egész albumról egy kellemetlen utóízt hagy bennünk. A kurva életbe.

Összességében egy nagyszerűen átgondolt alapkoncepció, jó végrehajtás, zseniális számok, amiből néhány kiemelkedő. Ügyes borító, kiváló hangszerelés, hibátlan hosszúságú számok. Szar lezárás, de egye fene.

9/10

Kasabian különrovatunk utolsó száma a Velociraptor!-t fogja cincálgatni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése