2013. szeptember 14., szombat

10 indok, amiért imádjuk a Jeremy Brett-féle Sherlock Holmest

A most kezdődő, hatalmas, átfogó, fergeteges Sherlock Holmes kritikák tömkelegét megnyitó írás nem véletlenül a Granada Sherlock Holmesáról fog szólni. A mai napig rengetegen vannak, akik úgy gondolják, hogy a legeredetibb és hitelesebb Sherlock máig a fent említett verzióban található. Én is közéjük tartozom, lássuk hát, miért lehet az 1984 és 1994 között sorozatot a végletekig imádni.

1. Maga a címszereplő. Egész egyszerűen annyira fantasztikusan hozza a különc nyomozó karakterét, mintha csak a lapok közül lépett volna ki. Brett maga is sokban hasonlított Holmesra és mindezt nagyszerűen adja át a képernyőn keresztül is. Nagyon szerethető.

2. Watson. Bár két különböző színész alakítja, mégis mindkettő kitűnően alakítja a bajszos doktort. Nincs itt fölösleges macsóskodás vagy okoskodás. Itt bizony az a Watson van, aki rácsodálkozik barátja zsenijére, nem tud semmit egyedül rendesen megcsinálni, így tökéletesen azonosulni tudunk vele mi, egyszerű nézők is.

3. A sorozat rendkívül jól hozza a kor hangulatát és küllemét. A Guy Ritchie verzióval ellentétben itt nem bukkannak fel indokolatlanul modern dolgok, minden olyan, mintha a viktoriánus Angliában forgatták volna. A látványvilágon nem spóroltak- a külső helyszíneken készült képek egészen nagyszerűek, mintha mi magunk is a ködös lápon lennénk a két baráttal együtt egy-egy kaland közben.

4. A karakterek sem térnek el a Conan Doyle által megálmodottól. Ahogy ezt már az első két pontban kifejtettem, de ehhez csatlakoznak az egyéb mellékszereplők is. Mind Lestrade, mind pedig Irene Adler megfelel annak a figurának, aminek az író eredetileg szánta őket.

5. Ne feledjük az egyik legfontosabb összetevőt egy adaptációnál: a stílus. A készítők itt is felülmúlták önmagukat. A beszélgetések stílusba és modorban is remekül repítik el a nézőt a korabeli Londonba, a főgonoszok sem modernizálódtak, hanem olyanok maradtak, amilyenek a regényben: sokszor elegánsak és hidegen zseniálisak.

6. A fantasztikus aláfestő zene csak dob az eddigieken.A később tárgyaltak közül ez az egyetlen változat, ahol Holmes olyan főcímzenét kap, amit tud is hegedűn játszani. Minden bizonnyal sokunk számára már a zene megszólalása is valami egészen emberfeletti izgalmat idéz elő. Pacsi a szerzőknek.


7. A rendezők nem spóroltak a részekkel. Bár az eredeti tervekkel ellentétben nem sikerült az összes létező novellát és regényt megfilmesíteni, de még így is nagyon sok rész elkészült, ergo van mit néznünk ködös őszi estéken, miközben teát szürcsölgetünk a kanapéban.

8. Az atmoszféráról sem szabad elfelejtkeznünk. Bár ezt úgy is mondhatjuk, hogy az előző pontok összessége, de én mégis külön venném, tekintettel arra, hogy ez az egyik legerősebb érdeme a sorozatnak. A filmezésben nincsenek nagy bravúrok, a vágás sem korszakalkotó, de mégis, az egész úgy passzol össze, ahogy van, egy teljes egész.

9. Mert brit. Egyrészről odavagyunk a britekért a humoruk és eleganciájuk miatt, másrészt pedig meggyőződésem, hogy Sherlock Holmest igazán jól csak angolok tudnak adaptálni, köszönhetően hagyománytiszteletüknek és annak a finom humornak, amely az eredeti novellákban is rejtőzik.

10. Egy plusz adalék Jeremy Brettről: mikor Holmes egyre népszerűbbé vált a fiatalok körében, egy kérdéssel fordult a rendezőkhöz. A kérdés a következő volt: engedjék meg, hogy Holmes valamilyen módon elforduljon a drogoktól, hogy ne mutasson rossz példát a fiatalságnak. Ez egyébként „Az ördög patája” című részben meg is történik. Hát lehet egy ilyen színészt nem imádni? Hát lehet egy ilyen sorozatot nem imádni? 

A legszöveghűbb adaptáció. 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése